Jdi na obsah Jdi na menu
 


Intelektuální typy

 

 

svet-myslenek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Typ intelektu nesouvisí s výškou IQ a s inteligencí.

 

Praktické typy:

 

 

Prakticky-myslící: Z praktických zkušeností se dokáže učit velice dobře, zejména ho zajímají výsledky dosažitelné v krátkodobém horizontu. Nejlépe dokáže pracovat, když někdo mu podrobně vysvětlí, co od něho očekává.

 

Má dobrou manuální zručnost a upřednostňuje logické myšlení. Neplánuje moc dopředu, v přítomnosti je schopný být šťastný. Nedokáže dělat starosti kvůli událostem, které se ještě nenastaly. Je z něho obvykle dobrý odborník v technických nebo přírodních vědách.. Důležité jsou pro něho hmatatelné věci, nerad zbytečně komplikuje svůj život. Může mít i několik diplomů.

 

prakticky-myslici.jpg

 

Cajthamlová Kateřina /14 – 35/, milionář Zdeněk Bakala /29-35/, matematici C.F.Gauss a János Bolyai, Frederick Banting - objevitel insulinu, atd. Dokazuje to, že energetická úroveň myšlení nijak nesouvisí s IQ a s intelektem, ale podle všeho je lepší, když prakticky myslící člověk se nedá na dráhu politika. 

 

Bývalý premiér Mirek Topolánek, bývalý komunistický prezident Antonín Zápotocký, i politik Vasil Bilak - vystudoval pánským krejčím, ale na výučním listě měl napsáno: "nepouštět na saka". Tak se dal na politiku. Další: Friedrich Engels, Ludvík Svoboda, Alexej Čepička /ministr obrany za komunismu/, Pol-Pot kambodžský diktátor, Che Guevara revolucionář, Salvador Allende chilský prezident, 

Politik s praktickým myšlením je krátkozraký, když navíc fyzicky je Středně-Sangvinický, tak se vůbec nehodí na vyšší funkce. Např. Vladimír Putin, Stalin

 

Prakticky-umělecký:  Je spíš vizuální typ, poslouchá svou intuici. Jeho konání je velice impulzivní, tím často překvapí své okolí. Řešení nějakého problému vidí v obrazech, je schopen rychle rozpoznat situaci, rychle se rozhodovat. Pro jeho rozvoj je velice důležité vhodné prostředí.

 

prak-umelecke.jpg

 

 

 

 

 

 

Prakticky-míchaný:  Génius všedních dní, všechno vyřeší. Často používá svou fantazii, vizualizaci k vyřešení svých úkolů, ale má sklon kontrolovat, či daný krok je logický. Naslouchá hlasu rozumu, a v konkrétních situacích obvykle dobře rozhoduje, je schopen konat podle situace.

Ve své práci se snaží, aby s co nejmenší spotřebou energie dosáhl co nejlepších výsledků, ale nevěnuje čas delšímu plánování. Své síly spíše používá na praktické vyřešení úkolů přítomnosti. Obvykle nechce spasit svět, dokáže být dokonale šťastný tím, co má, s výsledky, které již dosáhl. Dokáže být šťastný a spokojený v přítomnosti. Je pohodlný, proto se dá jen těžce dosáhnout u něho pokroku, ale snaha rodičů se vyplatí.

 

prak.michane.jpg

 

 

4.jpg

 

 

Harmonické typy:

Harmonické typy jsou uprostřed mezi praktickými a produktivními typy. Jsou schopni pochopit přístup obou typů a zprostředkovat mezi nimi. Ideálně se v nich míchá schopnost plánování s praktickým přístupem. Nemají problém s rychlým a cíleným řešením situace, když je to zapotřebí, ale jsou schopni, aby nějaké rozhodnutí udělali na základě perspektivy.

Chápou těch, kdo žijí v přítomnosti a soustředí se jen na konkrétní úkoly. Dokáží vytvořit velice dobrý harmonický vztah s praktickým typem, protože ví, že praktický typ se tehdy zabývá s něčím, když to přinese okamžitý výsledek. Šéf harmonického typu často dává zpětnou vazbu svému prakticky založenému podřízenému z hlediska výkonu, dokáže ho tak motivovat, aby měl pocit, že se vyplatí dobře vykonat daný úkol.

Sám harmonický typ je rád když vidí, že jeho práce má výsledky, ale když je zapotřebí, je schopen trpělivě čekat na úrodu. Plánuje spíš na střední trať, nemá tak daleký horizont jako produktivní typ. Ale dokáže velice rychle pochopit systém, metodu poskládaný produktivním mozkem a taky je úspěšně aplikovat. Vyhovují mu střední funkce, je dobrý jako revizor MHD.  

Navzdory tomu do nejvyšších funkcí se dostali Gustáv Husák, Stalin, korejský diktátor Kim-Čong Un. Václav Klaus s tímto typem myšlení zřejmě není schopný pochopit dalekosáhlé důsledky globálního oteplování. 

 

Harmonicky-míchaný Rovnovážné, vyrovnané myšlení, dokáže harmonizovat své intuice logickým přístupem. Je schopen výzvy přítomnosti uvést do souladu s nároky budoucnosti. Dokáže dobře pracovat v systému, tvořit vlastní strategii, dobře koordinuje i práci jiných. Je vyloženě kreativní typ.

 

Harmonicky-Myslící: Má větší podíl logiky než fantazie. Ke všemu se přibližuje ze strany logiky, snaží se poskládat detaily, aby viděl celek. . Když něco vymyslí, podrobně to vypracuje, naplánuje. Své představy a myšlenky podepře, dokáže podrobně zdůvodnit všechny detaily svého myšlenkového procesu. Jeho způsob myšlení je produktivnější, když je třeba něco konkrétně takticky vypracovat.

Jeho úkolem je vymyslet realizovatelné plány, v realitě je provozovat a kontrolovat jejich funkčnost. Může mít sice filozofické projevy, ale díky své vědomé a racionální mysli a díky své schopnosti rozpoznání má raději samostatnou práci a výzvy.

 

 

harmonicky-myslici.jpg

 

 

 

 

 

Produktivní typy:

Produktivní typ chce vědět, nejen vědět a chápat moc, ale poznat v celé hloubce! Nejdůležitějším cílem života pro produktivní typ je získat vědění. Je úplně protikladem praktického typu, protože je silně spjat s budoucností. Proč? Protože v přítomnosti pracuje kvůli tomu, aby byl šťasten v budoucnosti.

Nelituje svůj čas, energie a vědomosti na vykonání takových prací, které budou mít svůj výnos až v budoucnosti. Ani malinko ho nevyrušuje, že jeho práce nemá ovoce, výsledek v přítomnosti, je takový, jako rolník, kdo na podzim zaseje semena a doufá, že na jaře se semínka vyklíčí. Když ve svém okolí má hodně prakticky myslících typů, ty se na něho dívají s podivem.

Produktivní typ pracuje, honí se, investuje, lopotí se s vzrůstajícím nadšením, téměř bez návratnosti. Oni nevědí to, co produktivní typ vidí, kdo oči má zaměřené na dalekou budoucnost, na plánovaný cíl, na sny, to ho motivuje, honí, nemá čas dát pozor na přítomnost a brečet za výsledek.

 

Produktivně-myslící: Má velkou potřebu informací, pořád na něčem duševně pracuje. Nemotivuje ho okamžitě dosažitelný výsledek, je pro něho důležitější vytváření takového systému, trvanlivé duševní tvorby, co je užitečné pro jiných. Je možné ho přesvědčit jen pomocí logiky, rád debatuje, má silný smysl pro kritiku.

 

alfrednobel2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Produktivně-umělecký: Má mnohem větší podíl fantazie, než logiky. Má vysoký intelekt, rád se pohrouží do svých barevných myšlenek, má sklon velice se vzdálit od přítomnosti, dívá se do budoucnosti. Je schopný se vytasit s mimořádnými, jedinečnými plány a řešeními.

Své barevné nápady, ideje někdy nedokáže podepřít logickými argumenty. Má velice silné kreativní schopnosti, vizualizace mu pomáhá v tom, aby viděl dopředu složitější řešení, možnosti tak, že poslouchá svou intuici a vytvoří obrazy – typickým příkladem toho, že duch tvoří hmotu. Když není dost uzemněný, nebo je typ  se slabší fyzickou konstitucí, nedokáže své sny sám realizovat, potřebuje pomoc praktičtěji založených kolegů.

 

 

produk.umelecke-2.jpg

 

 

 

 

Např. Alan Turing /vytvořil první prototyp počítače, pomohl vyřešit kód Enigma za 2. světové války/, /93% intuice, 24% logiky/,  Joanne Woodward, Karel Gott, Vincent van Gogh,  Stephen Hawking, T.A.Edison, Albert Einsten 

 

Produktivně-míchaný: Génius, fungující geniálně. Není jisté, či použije své schopnosti ve všední dny.

Záleží od prostředí, či ho podpoří, nebo potlačí. Když rodiče, učitelé nedávají pozor, může se ztratit. Může se stát, že se svými myšlenkami zůstane sám, osamělý, protože nenajde nikoho, kdo by ho pochopil. Jeho životním úkolem je získat vědění, potom nějaká forma učení.  Ale nemusí to v každém případě, že daný člověk je taky moudrý, božsky osvícený  a duchovně vyspělý.  Záleží od aspektace Merkuru v jeho radixu. 

 

prod.michane-1.jpg

 

 

 

 

 

 

Fulvio Frisone /84% fantazie – 71 % logiky/ - narodil se jako těžce tělesně postižené dítě, díky vnímavé matce, která se nevzdala a bojovala za něho, dokázal vystudovat jadernou fyziku. Natočili o něm film Syn Luny. 

 

 

4.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář