Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 5. 2014

Iveta a Ivana Bartošových

 

Iveta Bartošová se narodila s radixem, kdy 4 planety se nacházely ve 12.domě jejího horoskopu. 12.dům odpovídá analogicky znamení RYB. Ovládá naše sny, tajemství naši duše, jsou zde skrytí nepřátelé a mnohá omezení. Je to však i dům okultní a duchovní. Znamená často život na okraji společnosti. 

 

iveta-radix.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matka Svatava Bartošová (74) vůbec netušila, že jí k dvouletému Lumírovi přibudou hned dvě děti najednou. Ultrazvuk tenkrát nebyl. Jenže když 8. dubna 1966 přišla na svět holčička Ivanka, porodní bolesti neustaly.

Nechtěné dítě - Iveta takto vnímala své narození, i když rodiče určitě těšili na narození další holčičky. 

Za čtvrt hodiny se narodila ještě Iveta.  Museli ji oživovat. „Připadala jsem si nechtěná,“ bědovala Iveta vlastně celý život. Sestru rodiče chtěli, očekávali a těšili se na ni. Ona jim byla jakoby vnucena. Navíc se dívky, ač údajně jednovaječná dvojčata, lišily povahami. Iveta byla odmala uzlíček nervů, byla poddajná a zranitelná. „Ivana si vzala energii i odolnost za dvě a na mě nezbylo,“ soudila ublíženě Iveta.

 

iveta-cakry.jpg

 

 

Rozbor temperamentu v tomto případě dá vysvětlení jedině tehdy, když bereme do úvahy, že se narodily dvojičky. Jedno z dětí začíná žít svým Stínem  - pro Flegmaticky-Sangvinický typ Stínem je Citlivě-Cholerický, pro Empatický - Sentimentální. Iveta hrála roli Stínu a kvůli své labilitě zůstala u toho celý svůj život. 

Stín /vytěsnění/

Skryté nebo nevědomé aspekty nás samých, dobré či špatné, které já buď vytěsnilo, nebo nikdy nerozpoznalo.

Stín je morálním problémem, který je výzvou pro celou jáskou osobnost, neboť nikdo není s to rozpoznat a uvědomit si stín bez značného vynaložení morální odhodlanosti. Vždyť při tomto uvědomění jde o to uznat temné aspekty osobnosti jako skutečně existující.

Před diferenciací nevědomých obsahů zaujímá stín celé nevědomí. Ve snech je obvykle personifikován v podobě nejrůznějších osob stejného pohlaví.

Převážnou část stínu tvoří vytěsněné tužby a necivilizované pudy, morálně méněcenné motivy, dětinské fantazie a nejrůznější resentimenty, tedy záležitosti, na které člověk rozhodně není nijak pyšný. Tyto osobnostní charakteristiky, jichž si sami u sebe nejsme vědomi, nacházíme často na druhých, kam se dostávají prostřednictvím mechanismů projekce.

Při integraci stínu se seznámíme s těmi aspekty naší povahy, které bychom nikomu jinému nedovolili shlédnout a které bychom ani my sami nebyli dříve přijali.

C.G.Jung

 

Navíc intenzivní třístupňový vztah s manželem i se synem muselo být pro ní velice zatěžující. Osudový vztah, když je kompatibilita mezi dvěma lidmi je na všech třech rovinách /fyzické, emocionální i na intelektuální/, což je velice silná determinace, protože dává úkoly na všech třech rovinách a není oddechová rovina. Jeden z partnerů může dočasně odchýlit od své typologie, aby vztah zůstal snesitelný. Je osudový, protože mocně zasahuje do chování člověka. Je osudový, protože je velice aktivní, na některé rovině přinese do života člověka osudovou změnu. Dřív nebo později je nutné ze vztahu vystoupit, protože je velice intenzivní. Je to možné chápat i tak, že je dobré, když partneři najdou takové zaměstnání nebo koníčky, které je od sebe vzdálí, tak oba mají možnost se dobít, oddechnou si od sebe. V opačném případě vnější vlivy, osud se postará o to, že vztah rozbije. 

Je možné, že labilní Iveta nevydržela ten intenzivní vztah s manželem a se synem, proto ze vztahu utekla. Ladislav Štaidl řekl: „Já si myslím, že její pád zapříčinilo to, že než ode mě utekla, jsem ji vůbec neseznámil s tvrdou realitou všedního života. Ona nevěděla, co je inkaso, co jsou složenky, kolik stojí život, co kde se musí vyřídit a zařídit, čili to jsem všechno manažoval za ni. A v momentě, kdy odešla, tak samozřejmě narazila na tvrdou realitu a toho využili samozřejmě paraziti, kteří rychle pochopili, že tam by se dalo prostě něco uškubnout,“ přiznal hudebník svůj díl viny v pořadu Hvězdy vinylu.

Do té doby, co byla se mnou, tak se v životě nedotkla alkoholu, ač tatínek její nebohý byl sedmkrát léčený alkoholik. Ona měla k alkoholu těžkou averzi. A pak, když jí začaly problémy s financemi a mužskými, tak to víš, strašně jednoduchý únik z té reality je právě panák,“ řekl Štaidl v rozhovoru pro Český rozhlas. Zpěvačka pomocnou ruku od Štaidla tvrdohlavě odmítala.

„Ona byla beran. Rád bych jí pomohl, už kvůli tomu klukovi, ale nešlo to. Ona to vždycky řešila, že si našla nového partnera, a do doby, než jsem Artura získal do své péče, tak se tam vystřídalo deset chlapů. To je doklad toho, že měla smůlu a neuměla si vybrat,“ míní hudebník.

 

 

 

14..png