Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 5. 2011

páter František Ferda

 

fr.ferda.jpgPáter František Ferda se narodil v  Spáleném Pořičí 31.3.1915 jako syn zemědělského šafáře. Rodiče již zdaleka nebyli nejmladší, otci bylo 64 a matce 40 let. Malý František měl od dětství dvě lásky, lásku k přírodě a lásku k hudbě. Hudbě se věnoval aktivně, byl vynikajícím sólistou na trubku. Už jako chlapec, jakmile jen měl příležitost, zakládal malé hudební soubory.

     Po skončení obecné školy jej rodiče dali zapsat na arcibiskupské gymnázium v Praze. Po jeho ukončení absolvoval bohosloveckou fakultu v Praze-Bubenči, v r.1939 byl vysvěcen kardinálem Karlem Kašparem na kněze.

 

 

ferda-radix.jpg

 

 

Jak se řekne, náhoda přeje připraveným. A ta náhoda jednou přišla. Obdržel dopis od svého přítele, že má potíže s ledvinami. Seděl nad dopisem, měl na něm bez jakéhokoliv záměru položenou ruku a přemýšlel, jak vše srovnat se svým svědomím, aby nikomu neublížil. Najednou jako by se svět s ním zatočil, měl pocit, že se někam propadá, tento stav trval 5 až 7 minut. Zdálo se mu, že s tou osobou, od níž přišel dopis, nějakým nevysvětlitelným způsobem ztotožňuje. Ne že by se stal jí samotnou ve smyslu smyslové představivosti, ale spíše jako by se s ní duševně ztotožnil. A teď najednou slyšel: "V ledvinách jsou šťavelany, v jedné kus a v druhé písek".

Pak se probral,otřepal, ani se mu to nechtělo věřit,že by tomu tak mohlo být. Znovu položil ruku na dopis, a tentokrát tento zvláštní stav trval necelou minutu. Opět ta samá shodná správa. Zopakoval tuto metodu ještě několikrát a pak již vůbec nepochyboval, že by obdržená informace neměla být pravdivá. Pan páter učinil hned dva skoky najednou: 1. uvědomil si, že se u něho začínají projevovat nové mimořádné schopnosti, které mu umožnily poznávat objektivní realitu mimo známý rozsah možností našich smyslů, 2. zároveň zjistil že není nutná přítomnost osoby, o jejichž potížích má vypovídat, a z toho si pro sebe učinil závěr, že snad nepotřebuje používat ani žádného "prostředníka", zkrátka ani lahvičku moče, ani fotografii, ani kadeře, ani dopis. Skutečně nepotřeboval. Za to se však o to více vyčerpával.

 

ff-cakry.jpg

 

 

 

 

14..png