Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 11. 2015

Poruchy příjmu potravy

Mentální anorexie - duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle. Dlouhodobá anorexie vede k těžkému nezvratnému poškození organismu s trvalými následky. Pouze třetina onemocněných se dokáže zcela vyléčit. Sedm procent případů onemocnění anorexií končí smrtí. V praxi to znamená, že ročně zemře na následky anorexie zhruba 150 000 dívek a mladých žen.

 

Mentální bulimie - spočívá v záchvatovitém přejídání a snaze tomuto čelit – úmyslným vyzvracením potravy, ale také vyvoláváním průjmu, užíváním anorektik či jiných látek k hubnutí se snahou, aby postižený netloustl. Projevuje se zejména u dívek ve věku 13–18 let, není však výjimkou ani ve vyšším věku a u mužů. Bulimie se léčí stejně jako anorexie, hlavně pomocí psychoterapie.

Poruchy příjmu potravy byly známy již ve 13. století. Nemocí trpěly dívky z bohatých aristokratických či jinak vznešených rodin. Už tehdy chtěly být dívky krásné a dokonalé, aby splňovaly veškeré společenské normy. Toto drastické období naštěstí skončilo díky morové epidemii.

 

Štíhlá postava se vrátila zpět do módy v 19. století, kdy se stala ideálem krásy císařovna Sissi. Ta byla podle historiků doslova posedlá dietami - jedla jen ovoce a pila šťávu ze syrového masa, nosila přehnaně utažené šněrovačky a veškerý volný čas naplňovala sportem. Sissi si prý nikdy nesedla, ani ve svých pokojích neměla židle, a při hostinách sedávala na zvláštních klekátkách. Při její výšce 172 cm se její váha pohybovala mezi 44-48 kg.

 

Ve 20. století byly zprvu žádoucí kypřejší tvary, ale vše se změnilo v 60. letech, kdy módní svět objevil modelku Twiggy. Od té doby světu vládne tzv. kult hubenosti.

 

Svět módy, ale i filmu ovládly ultra štíhlé ženy, které se staly vzory pro milióny dívek a žen na celém světě. K rozšíření anorexie a bulimie pak přispěly i módní časopisy, které začaly retušovat veškeré nedokonalosti hvězd. Na oko dokonalá těla osobností tak začala inspirovat k drastickému hubnutí ještě více dívek a žen.