Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 1. 2011

Zuzana Norisová

 

 

Vegetarian.cz: Ne všichni vědí, že jste vegetariánka. Na konci června jste veřejně podpořila akci pana Petra Vachlera, proč?

Zuzana Norisová: Myslím si, že to je dobré, že se takové akce dějí. Může to zpětně oslovit ostatní, kteří se o tom doví nebo si to přečtou. Možná je to inspiruje, že nás pár , co jsme tam byli, jsme vegetariáni. Třeba se nad tím jenom zamyslí a snad maso omezí nebo jej přestanou jíst . Přišla jsem tam, protože si myslím, že takovéto akce jsou dobré.

Vegetarian.cz: Myslíte si, že je nějaký rozdíl mezi vašimi kolegy? Přijdete do divadla nebo s někým natáčíte a jste tam sama, nebo jste dva vegetariáni. Proč si myslíte, že v někom to rozhodnutí vyzraje a v někom ne, myslíte, že je to něčím dané?

Zuzana Norisová: Spoustou věcí. Na to je těžká odpověď, mám i spoustu kamarádů v branži, co jsou vegetariáni. Moje kamarádka Michaela Badinková je také vegetariánka. Mohou vás ovlivnit rodiče, ale u mě to bylo jinak. Mě rodiče možná více kázali, tatínek je doktor. "Tak ať to maso jím". Ale u mě to bylo, myslím, láskou ke zvířatům, že je mám tak ráda, začala jsem uvažovat nad tím, jestli je nutné je jíst. Přitom vím, že máme zuby, nevím jak se to řekne česky? - slovensky jako bylinožravci.

Vegetarian.cz: Býložravci?

Zuzana Norisová: Ano, takhle.

Vegetarian.cz: Jak to tedy teď bere tatínek, který je lékařem?

Zuzana Norisová: On už si zvyknul. Ale dlouho to bral tak, že ho to mrzelo. Bál se, že mi to nějak uškodí ve vývinu, nebo že maso potřebuji na pocit. Myslím si, že mu to vadí pořád, ale už si zvyknul.

Vegetarian.cz: Určitě mu předložíte nové stanovisko Americké dietetické asociace, které je přeloženo do češtiny (vydala ČSVV 2004). Budete nás o tom informovat, jak tatínek reagoval?

Zuzana Norisová: No jasně, ale myslím si, že on zůstane při svém. Nevím, jestli on nějak změní tyhle věci. Jemu maso chutná. Musí ho mít, ne úplně každý den, ale tu neděli tam prostě musí být něco od masa. A nemyslím si, že by se změnil. A taky je to už těžší u těch trošku starších, protože jsou v tom zaběhnutí, možná by to pro ně bylo nepřirozené najednou přestat. Ale u těch mladších si myslím, že je to v pohodě, že je to lehčí s tím přestat. A hlavně já jsem přestala hlavně z důvodu etického. Já jsem neměla zdravotní problémy před tím, když jsem maso jedla, nejedla jsem nic těžkého. Kolikrát se vegetarián může stravovat hůře než masožravec. Může jíst spoustu sýrů, knedlíků a tak. Pak je to ještě horší. Ale já jsem přestala hlavně z důvodu, že mám ráda zvířata a že mi přijde nesmyslný celý ten systém, který nevím, jestli se někdy změní. To, že jsou tady chovaná zvířata jenom na to, aby se zabila za šílených podmínek. Je dobře, když jsou alespoň farmy, kde ta zvířátka mají aspoň hezký život. Pak je teda zabijí. To mi přijde také šílené, ale aspoň se jim třeba žije dobře. Ale takové ty věci - prostě, když jsem viděla v jakém stavu ta kuřátka existují na sobě namačkaná ... V jednom filmu jsem přesně viděla ten proces - jak to vypadá, když je pak zabijí a dají je do těch pytlíků, a bylo mi z toho hrozně.

Vegetarian.cz: Takže ty důvody byly tedy převážně etické?

Zuzana Norisová: Ano, u mě etické. U mě to byl problém v začátku, že mě maso chutnalo a často jsem měla pohnutky si je zase koupit. A právě buď něco - nějaký článek v časopise nebo nějaké duchovní knížky, které čtu nebo něco v televizi, co jsem viděla a týkalo se to zvířat nebo vyhynutí zvířat, která tady za chvíli nebudou. Spousta živočichů tady za chvíli nebude, protože pořád pořád zabíjíme, buď proto, aby se to prodávalo jako maso nebo, aby se z toho dělaly nějaké kožešiny nebo kůže.

Vegetarian.cz: Myslíte, že člověk, který je umělec - má tu dušičku takovou citlivější, že se ještě zjemní? Cítíte nějakou větší citlivost?

Zuzana Norisová: Já určitě. Já od té doby, jak jsem přestala a také skoro nepiji alkohol a nekouřím a stravuji se lépe a chodím do přírody meditovat a tak - normálně to na sobě vidím, například také lépe slyším. Někdy, že jsem na takové lepší úrovni. Většinou je to v létě. V létě se jednodušeji medituje někde v přírodě. V zimě se člověk musí spíš někam zavřít a medituje na židli. To mi moc nejde.

Vegetarian.cz: Co si představujete pod slovem meditace?

Zuzana Norisová: Právě, myslím si, že ten stav je asi o tom, aby se člověk vyčistil od myšlenek, aby nevnímal nic, což je strašně těžké, protože člověku se pořád něco žene hlavou. A myslím si, tedy, že ta meditace je o tom - což je velice těžké - nemyslet na nic. A to se mi podaří, když jsem v přírodě a mám pocit, že s ní splynu.

Vegetarian.cz: Blahopřeji, krásné ... Ale vy jste ještě mladá, tak asi tam toho tolik ještě nemáte, co by vám to špinilo. To mi připomnělo, že Jan Burian v rozhovoru pro Vegetarián.cz řekl, že když se stal vegetariánem, tak se tak zjemnil, že manželce na tenisu hlásil i ty míčky, které pro ni nebyly dobré, v její pospěch. Potom zjistil, že to není dobré. Nestalo se vám něco podobného?

Zuzana Norisová: (Smích …). To nevím, jestli se mi stalo něco podobného.

Vegetarian.cz: No, že třeba si lidi na vás víc dovolí. Někdy je potřeba poslat někoho do háje. Jako jestli jste dostatečně asertivní nebo jestli ho tam dokážete poslat? (poznámka redakce: umění se ohradit a říci jasně Ne!)

Zuzana Norisová: Jak kdy. Čtu knížky, jak by to všechno mělo být. Snažím se podle toho žít, ale ne vždy to jde. Ale mám pocit, že jsem se trošku zklidnila, jak cvičím jógu, protože mám italské kořeny a předtím jsem dokázala (nedokončeno)…

Vegetarian.cz: Takže vy cvičíte jógu?

Zuzana Norisová: Ano.

Vegetarian.cz: A jaký směr přibližně, jestli můžete říct. Nebo jaký druh jógy?

Zuzana Norisová: Jmenuje se to hathajóga. Cvičím podle knížky nebo chodím i na powerjógu. Myslím si, že to je hatha - fyzické cvičení a meditace mi přijde mimovolně. Já jsem ale chtěla něco dopovídat o tom, jestli jsem se nějak zjemnila. Že jsem předtím dokázala vybuchnout kvůli hloupostem, což dokážu i teď. Ale předtím jsem dokázala rozfláknout talíře nebo udělat něco úplně šíleného. A teď udělám spíš to, že, když to potřebuji - vybít ze sebe - tak chodím na kursy tance a vytančím to nebo to vyběhám a ráno se zklidním jógou.

Vegetarian.cz: Myslíte, že by vegetariánství mohlo snížit agresivitu ve společnosti?

Zuzana Norisová: To je o celkovém životním stylu. A k tomu vegetariánství patří. Například v té knížce o józe, co mám, je napsáno, že když ji člověk chce správně cvičit a tak, měl by změnit životní styl - nekouřit, nepít, nejíst maso a spoustu dalších věcí, takže to vegetariánství s tím určitě souvisí.

Vegetarian.cz: Ještě na závěr takovou obligátní otázku. Co byste vzkázala čtenářům našich Vegetarián.cz, kteří mohou být vegetariány, ale také nemusí? Takový nějaký vzkaz nebo motto, radu do života …

Zuzana Norisová: Já nechci nikomu kázat o tom, jak to má dělat. Ale myslím si, že k tomu člověk musí dojít sám.

Vegetarian.cz: Ale to je motto - že si k tomu musí každý dojít sám.

Zuzana Norisová: Musí si k tomu dojít sám, přesně tak. Takže to třeba může být o tom.

Vegetarian.cz: Osobně si ještě myslím, že to, že k tomu dojde, je svým způsobem požehnání.

Zuzana Norisová: Ano, přesně tak. A může ho samozřejmě něco ovlivnit, takže je dobré, i když nepřestal jíst maso, že se nad tím jenom zamyslí a že se zde třeba celkově něco víc změní. Protože tím, že já nejím maso, tak toho zas tak strašně moc nezměním, ale začínám od sebe. Když se mi nelíbí ten systém, tak začnu alespoň od sebe.

 Zuzana Norisová se narodila 24.1.1979 ve slovenských Malackách,  se ŽČ 33/6 ve znamení Vodnáře.