Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 12. 2012

John F.NASH

 

  

Narodil se 13. června 1928 v Bluefieldu v Západní Virginii. Po střední škole začal studovat chemii, ale posléze přesedlal na matematiku. Už po třech letech studia získal titul bakaláře i magistra a po doktorátu na prestižní Princetonské univerzitě nastoupil v létě 1951 jako instruktor na Massachusettský technologický institut (MIT).

 

jfn-radix.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od roku 1949 pracoval také pro společnost RAND, která zaměstnávala nejlepší mozky své doby a zabývala se vývojem nových technologií pro americkou armádu. Pět let v této přísně střežené instituci, kde Nash působil jako expert na optimální strategie, asi později ovlivnilo i projevy jeho duševní poruchy.

 

nasch-cakry.jpg

 

Docela vyrovnaná Ida a Pingala mu pomohla zvládnut svou nemoc. 

 

 

Roku 1958, kdy se John Nash ocitá na vrcholu své kariéry, začaly se u jeho osoby projevovat první příznaky rozvíjející se duševní poruchy. Vůbec první vážnější atakou jeho nemoci bylo přesvědčení, že prostřednictvím The New York Times s ním pomocí šifer komunikují obyvatelé vzdálené galaxie.

Začal být paranoidní a poté, co se jeho choroba a s ní i jeho problémy v komunikaci rapidně zhoršily, byl umístěn do McLeanovy soukromé nemocnice poblíž Bostonu. V nemocnici roku 1959 byla jeho diagnóza určená jako paranoidní schizofrenie. Po absolvovaní problematického pobytu v Paříži a Ženevě se Nash vrátil v roku 1960 na Princeton. Až do roku 1970 střídavě pobýval v různých psychiatrických nemocnicích a podstoupil rozličné formy terapie.

Kromě Alicie přispěla významně k Nashovu uzdravení Princetonská univerzita, která mu od 70. let umožnila využívat její prostory pro další matematické bádání. Mezi studenty si podivný chlapík čmárající složité vzorce po oknech získal přezdívku Fantóm, nicméně vědecká práce (mimo jiné výpočet přesných hodnot velkých čísel) a pobyt v komunitě nakonec slavily úspěch. V roce 1990 se Nash znovu stal aktivním členem matematické obce Princetonské univerzity, kde působil do své smrti.

Hlavní problémy dělají ty opozice Saturnu z 6.domu /zdraví, práce/ na SLUNCE a VENUŠI do 12.domu

MERKUR v napěťovém aspektu na URAN sice taky zrychluje myšlení, ale často nepřijatelně pro lidi kolem. Muselo pro něho být těžké na zvládnutí 3 planety v 12. domě /dům okultní a duchovní/.

Sílu bojovat s nemocí mu dala LUNA v BERANU a taky MARS v BERANU /tento Mars v Beranu, a taky  to, že mezi pravou a levou stranou /mezi IDOU a PINGALOU/ nemá moc velkou nerovnováhu. 

 Touhu dosáhnout vzdělání SATURN ve STŘELCI.

 

15.png

 

 

 

nash-j.f.-hd..jpg

 

 

 

kep.png