Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozdíl mezi astrologií a numerologií

 

Každý člověk je ovlivňován povahou svých čísel: číslo dne zrození, číslem měsíce a roku zrození. V astrologii se charakter těchto čísel mění podle polohy planet.

V numerologii mají všichni lidé s jedním psychickým číslem /číslo dne zrození/ stejné vlastnosti, kdežto v astrologii se od sebe jednotlivci liší v pojetí života v důsledku polohy deseti planet v horoskopu zrození, který se sestaví na základě přesného času a místa zrození. Horoskop není nic jiného, než momentální záběr oblohy v určitém časovém bodu. Každý člověk i každý podnik se vyvíjí podle kvality času, během kterého byl započat.

Astrologie je ve srovnání s numerologií oborem daleko přesnějším, protože zmíněné specifické detaily pomáhají pochopit stav osobnosti v určitém okamžiku.

Numerologie je metoda všeobecnější, která se zaměřuje zejména na hlediska lidského chování a jednání. Je tudíž přístupnější a dokáže ji nastudovat každý usilovný samouk. Numerologové, kteří neumí nic jiného a chtějí být slavní a mediálně známí, dělají zbytečně velký humbuk kolem některých dat, čísel.

Taky jsem dlouho myslela, že když je někdo nedokáže být citlivý, něžný , to nutně souvisí s chybějící dvojkou /něžnost, jemnocit/ z datu narození. Ale kolik válečných a jiných zločinců se narodili s dvojkou v datu narození a stejně se nedají obvinit z nějaké něžnosti a jemnocitu. Možná tak jedině ke svým psům a vybraným členům své rodiny.

K charakteristice člověka nestačí jen numerologický rozbor. Když někdo se narodí 24. dne v měsíci, neznamená, že bude nutně přívětivý /např. válečný zločinec Frank/ - jaké je klíčové slovo pro tento den v numerologii. Je nutno kopat hlouběji, proč se někdo nechová tak, jak by se předpokládalo jen na základě čísel jeho datu narození. A to umožní jen astrologie, a každý astrolog by se měl vyznat i v psychologii.

 

Zásadním problémem současné západní numerologie je, že nemá tu několika tisíciletou kontinuitu jako astrologie, protože kalendář je subjektivním dílem lidským, a nikoli objektivní realitou, jakou je u astrologie pohyb planet. Počínaje rokem 1582 dochází se vznikem gregoriánského kalendáře a posunem dat o 10 dní k rozdělení numerologie na západní a východní. Dalším zásahem do kalendáře je zavedení letního času.

Někdo se narodí na rozhraní dne, řekneme 24. června, ale fakticky 23. června. Astrologie s tím počítá, ale numerolog se s tím hlavu neláme. V takových případech numerologický rozbor již ztrácí smysl. Já se ještě cítím na svá čísla, ale co takové deťátko se sporným datem narození kvůli letnímu času?

Samostatnou kapitolou je, když se narodí dvojčata s několika minutovým rozdílem, které mají téměř identický horoskop, povahu planet, ascendent, atd. Je to nejčastější výtka proti astrologii. Ale osudy dvojčat mohou být velmi podobné, nebo i rozdílné, Např, případ bratrů Kaczynských a sester Bartošových. 

Každý člověk je jedinečný. Má svůj osobní genetický kód a otisk prstu, který se nikdy neopakuje. Každý jedinec je individuum. Nicméně je do určité míry "vypočitatelný",ale jeho rozhodování je svobodné.

 

JAK NAHOŘE, TAK DOLE

ASTROLOGIE je zrcadlem mezi námi a vesmírem. Každý okamžik hvězdného času má náboj, který odpovídá charakteru právě působících nebeských těles a síle jejich vlivu. Průchod silovými poli má svůj dynamický význam. Narození člověka, vznik státu, vytvoření věci nebo začátek události podléhá časové dimenzi a jejímu působení. Mikrokosmos a makrokosmos nelze oddělit. Výpočet, z data narození je zároveň zobrazením úkolů a zrcadlí práci, kterou bytost nedokončila v minulém životě. Kód narození nebo také radix znamená PROSTOR, v němž bude člověk v daném životě jednat.

Z postavení planet a stálic v okamžiku narození lze vypočítat budoucí vývoj, tělesné, psychické, duševní i duchovní dispozice a charakterové vlastnosti, hmotné zabezpečení, rodiče, sourozence, podmínky zaměstnání, finanční stránku, cestování, přátele, nemoci, zdraví, šťastné manželství a další údaje.

O karmě vypovídají v horoskopu narození člověka měsíční uzly, retrogradita planet a osmý dům. Měsíční uzly vyjadřují kvalitu a kvantitu zkušeností, s nimiž přicházíme na svět, směr naší životní cesty a typ úkolů, na nichž máme během ní pracovat. V retrográdních planetách poznáváme, k čemu se v tomto životě musíme vracet.

 

HOROSKOP JAKO MAPA ŽIVOTA

Pro vypracování přesného horoskopu je nutné znát přesný čas a místo narození. V tomto osudovém, vesmírem předurčeném a námi předem odsouhlaseném okamžiku se nacházela nebeská tělesa v určitém jedinečném postavení. Planety se ocitly ve vzájemných vztazích /úhlových vzdálenostech/, tzv.aspektech.

Příznivý aspekt /trigon, sextil/ je odměnou za to, co už jsme v předchozích životech zpracovali a zvládli. Naše láska a dobro znásobilo užitek. Daří se nám dobře, cítíme se šťastní. Nepříznivý aspekt /kvadrát, opozice/ znamená těžkosti, nesnadnou práci, problematické vztahy, nemoci, atd.

 

Obtížné i snadné aspekty každý zvládne podle úrovně svého vědomí, s kterým přijde na tento svět a který získal během svých minulých inkarnací. Proto někdo těžké aspekty zvládne lépe, jiný hůř, někdo ani se snadnými aspekty se nedokáže vypracovat nikam, protože necítí v sobě to vnitřní pnutí, které by ho tlačilo pracovat na sobě, aby v životě to někam dotáhl, nechá se unášet proudem života jako bezmocný list stromu ve větru.

Marta Foučková: úryvek z její knihy Já jsem

 

Astrosymbolické divadlo s jevištěm a kulisami / domy horoskopu/, vybavené osvětlením /znamení zvěrokruhu/,najaté herce /planety/, jsou vytyčené vztahy, které spolu mohou navázat /aspekty/ a teď už nic nezbývá, než se pokusit číst scénář hry, kterou tvoří nativita daného člověka.

 

mandala-2.jpg