Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 7. 2016

Čakry a jejich význam

 

ČAKRY PATŘÍCÍ K FYZICKÉMU TEMPERAMENTU

 

3.-1.cakra.jpg1. čakra – Múladhára, kořenová čakra – ukazuje hodnotu celkové životní síly.

Čakra je umístěna mezi konečníkem a genitáliemi. Barva: červená

Studijní úkoly: uzemnění, aktivita, uvědomění si svého těla, sebeobrana, přežití, stabilita, bezpečnost.

Tato je životní síla. Ukazuje životní sílu, celkovou energetickou hodnotu, s kterou můžeme během svého života hospodařit. Pomocí této čakry se připojíme k realitě, zajišťuje naši existenci v jednotlivých fyzických inkarnacích. Tento energetické centrum je zodpovědné za naši fyzickou kondici a vitalitu.

Nemoci související s 1. čakrou: hemoroidy, zánětlivé onemocnění střev, zánět dásní, potíže s páteří, průjem, zácpa, studené končetiny.

Funkční síla této čakry se nikdy nemění.

4.jpg

 

 

4.-2.-cakra.jpg2. čakra – Svadhišthana, - jako brzdící síla, síla rozvážnosti, obezřetnosti.

Nachází se mezi genitáliemi a pupkem. Barva: oranžová

Studijní úkoly: oddanost, pouštění se do něčeho, sblížení se k jiným, zranitelnost vůči jiným, emocionální bezbrannost. Zodpovídá za radost ze života, za vztahové a sexuální problémy, emocionální problémy a strachy. Každý rodinný vzor, zlom zažitý v rodině, rodičovské vzory se mohou přiřadit k této čakře. Tady se nachází naše schopnost přijetí a přizpůsobení se, resp. odolnost, jak přijmeme naše bližní, pomocí této čakry se přizpůsobujeme našemu prostředí a jiným, je to „pasivní“ část našeho fyzického života. Funkční síla této čakry se plynule mění.

 

Nemoci patřící k této čakře: problémy močových cest a pohlavních orgánů, plynatost, plísňové infekce.

 


4.jpg

 

5.-3.cakra.jpg3. čakra – Manipúra – jako síla aktivity, podnětu.

Nachází se nad pupkem, ve výši žaludku, dává jangovou sílu našich éterických vlastností. Je střediskem moci, řízení a individuální vůle. Zodpovídá za sebevědomí nebo za jeho nedostatek, za sebedůvěru, za přijetí sebe sama, za soběstačnost nebo za neschopnost postavit se na vlastní nohy. Tady realizujeme v činech svou vůli, aktivní část našeho života, naše schopnost jednat. Na rovině této čakry se postavíme vlastnímu stínu, střetneme se s pocity co je dobro a zlo, moc a pocit podřízenosti.

Studijní úkoly: ctižádost, zmocnění se své vůle, přístup k vlastní agresi, výkon moci a učit se jak se podrobit, když je třeba.

Nemoci patřící k této čakře jsou nemoci vůle: obezita, problémy dolní části zad, křečové žíly, problémy s koleny.

Možnosti podpory Manipúry: dechová cvičení - pránayáma, břišní dýchání, povzbuzující fyzická cvičení, manipúra mudry, žlutá barva, vonné oleje levandule a bergamot, zařadit do jídelníčku syrové ovoce a co nejvíc tepelně neupravených potravin, z polodrahokamů citrín, jantar, nefrit.

Funkční síla čakry se plynule mění v míře naší fyzické aktivity. Snaží se zásobovat dostatečným množstvím energie jangové vlastnosti naší fyzické konstituce. Tento úkol lehce splní, když nemusí překročit plus, mínus 10% základní hodnoty toho, co jsme dostali do vínku při našem narození. Snaha vynaložit větší sílu vyžaduje mobilizovat větší energie, což vede nakonec k vyčerpání energetických zásob.

Člověk může zůstat sám sebou jedině když se neodchýlí víc od toho, /ve větší míře než +,-10% ,/, než jakým se narodil.

 

4.jpg

 

 

ČAKRY PATŘÍCÍ K EMOCIONÁLNÍ SLOŽCE

 

 

6.-4.cakra.jpg4. čakra, emoce, adaptační síla – Anáhata se nachází ve výši bradavek a skrze nalevo se točící vír energie dává astrálním vlastnostem člověka energetickou sílu yinového charakteru, Barva: zelená. Odpovídá to seberealizujícím se schopnostem člověka, schopnosti „dostat“, tomu, jak přijímáme svých bližních. Pomocí této čakry se seberealizujeme. Tato čakra zaznamenává tu část našeho emočního života, která odpovídá za sílu „sobectví“ . Síla a důležitost „Ega“, emoční přežití a zacílení, adaptační síla, emoční manažerské dovednosti. Ukáže rozhodující základní vlastnosti emocí. Poukazuje na to, v čem je emoční motivace jedince, síla jeho ega, nakolik se považuje za ústřední osobnost, nakolik se přibližuje k egoismu, k člověku, který jen sebe se považuje za důležitého.

Studijní úkoly: služba a soucit, odpuštění, dávání a přijetí. Tady se naučíme, že to, co chceme dostat, musíme nejdřív dávat.

Anáhata je důležitá yinová karmická čakra, tady se nachází Ego!

 

Funkční síla čakry se plynule mění, v míře intenzity našeho úsilí o seberealizaci.
Snaží zásobovat dostatečným množstvím energie yinové vlastnosti naší emoční složky. Tento úkol lehce splní, když nemusí překročit +,- 30% základní hodnoty toho, co jsme dostali do vínku při našem narození. Snaha vynaložit větší sílu vyžaduje mobilizace větší energie, což nakonec vede k vyčerpání energetických zásob. Člověk může zůstat sám sebou jedině když se neodchýlí víc od toho, /ve větší míře než plus, mínus 30%/, než jakým se narodil.


Když z nějakého důvodu chceme podpořit funkční sílu srdeční čakry, máme několik možností: restrukturalizace vnitřních energií - měsíční, hrudní dýchání, Anáhata mudra, cviky zaměřené na zlepšení asertivity.

Pomocí vnějších energií: - zelená barva, bazalka, silice růže a fenyklu, jídelníček sestavený ze syrového ovoce a olejnatých semen /avokádo a pšenice/. Z kamenů aventurin, růženín a smaragd.

Nemoci 4. čakry /nemoci sebe hodnocení/: problémy srdce a oběhového soustavy, nemoci míchy a kloubů.

9..jpg

 

7.-5.-cakra.jpg5. čakra – Višuddhhu – city, síla integrace. Nachází se ve výši hrdla, v malém důlku, kde krk se setká s trupem a s hrudní kostí. Barvu má světlemodrou. Věrohodně vyjádřím svou vnitřní realitu. Vyjádřím se upřimně. Síla integrace ukazuje míru citového zaujetí, sílu připravenosti k sebeobětování. Síla soucitu a spolupráce, z emocí pocházející trpělivost a citlivost. Síla „My“. Poukazuje na to, do jaké míry je člověk schopen jiných přijmout, vcítit se do jejich problémů, přijmout jejich starosti za své.      Součet dvou hodnot ukazuje, jaká je všeobecná emoční výdrž. Jak silný je vlastní emoční vliv, kolik odporu je schopen unést bez zakolísání. Poukazuje taky na to, jak člověk své emoce projeví ve vnějším světě.                                               

Studijní úkoly: verbální a emocionální sebevyjádření, projev vlastních emocí, sebe disciplína, komunikace, kreativita, harmonie citů a myšlenek. Centrum hojnosti. Na úrovni této čakry pociťujeme, že celý svět je k nám přátelský. Začínáme se vysvobodit z vlastních emocionálních vazeb. Tady již dostaneme od světa víc, než kolik potřebujeme. Koresponduje s společenskými vlastnostmi člověka, se schopnosti „dávat“, s našim komunikačními schopnostmi, jak se přibližujeme k jiným lidem. Pomocí této čakry projevíme své emoce. Tato čakra zaznamenává altruistickou část našeho emocionálního života.          

                                                                    Nemoci 5.čakry /nemoci manifestace/- různé řečové problémy, problémy dýchacích cest a mobility, nemoci štítné žlázy.                                                                   

  Funkční síla čakry se plynule mění, v souladu s intenzitou naší ochoty pomáhat. /pocit My/. Snaží se zásobovat dostatečným množstvím energie jangové vlastnosti našich emocí. Tento úkol lehce splní, když nemusí překročit          +, - 30% základní hodnoty toho, co jsme dostali do vínku při našem narození. Snaha vynaložit větší sílu vyžaduje mobilizace větší energie, což nakonec vede k vyčerpání energetických zásob. Člověk může zůstat sám sebou jedině když se neodchýlí víc od toho, /ve větší míře než     +, - 30%,/, než jakým se  narodil. 

                                       Když z nějakého důvodu chceme podpořit funkční sílu hrdelní čakry, máme různé možnosti: restrukturalizace vnitřních energií – Slunce, hrudní dýchání, Višuddhi mudra, cvičení zaměřené na zlepšení altruistických schopností.  Pomocí vnějších energií: světlo modrá barva, šalvěj a eukalyptové silice, syrové ovoce, z kamenů tyrkys, akvamarín a chalcedon.

9..jpg

 

Čakry patřící k intelektuální složce člověka

 

8.-6.cakra.jpg6. čakra – Ajna – čakra třetího oka se nachází na čele mezi obočím a skrze světle modrý energetický vír dává yinový náboj intelektu člověka.Odpovídá fungování pravé hemisféry, našemu intuitivnímu vědění, „ženskému“ typu přemýšlení, a schopnosti hledět do minulosti. Pomocí této čakry komunikujeme podvědomě s našim Duchovním vůdcem a Strážními anděli, resp. s dalšími bytostmi, formou a barevným světem astrálního světa. Její energie se bezprostředně spojuje s hypofýzou. Tato čakra zaznamenává naše zkušenosti, a tu část našeho intelektu, která je označena jako „moudrý“

Studijní úkoly: sebepoznání, schopnost odpovědnosti za sebe.

Nemoci 6. čakry: psychické potíže, bolesti hlavy, migréna, poruchy zraku, rýma, potíže s učením, nemoci hormonální soustavy, a choroby postihující celou páteř.
 

Čakra 3. oka je nejdůležitější Yin karmická čakra, tady se nachází karmický úkol! S touto čakrou je spojena lidská duše.

Funkční síla čakry se plynule mění v míře intenzity používání pravé hemisféry /intuitivní myšlení/. Snaží se zásobovat dostatečným množstvím energie yinové vlastnosti intelektu. Tento úkol lehce splní, když nemusí překročit +, - 40% základní hodnoty toho, co jsme dostali do vínku při našem narození. Snaha vynaložit větší sílu vyžaduje mobilizace větší energie, což nakonec vede k vyčerpání energetických zásob. Člověk může zůstat sám sebou jedině když se neodchýlí víc od toho, /ve větší míře než +, - 40%,/, než jakým se narodil.

Když z nějakého důvodu chceme podpořit funkční sílu hrdelní čakry, máme různé možnosti: restrukturalizace vnitřních energií: Měsíc, Pránayáma, Ajna mudra, intuitivní myšlenkové cvičení.

Pomocí vnějších energií: indigová barva, silice jasmínu a máty, jídelníček sestavený ze syrového ovoce a olejnatých semen /trnka a žito/, z kamenů ametyst, safír, sodalit.

3.jpg

 

9.-7.cakra.jpg7. čakra – Sahasrára – odpovídá fungování levé hemisféry mozku, logickému vědění, „mužskému“ typu přemýšlení, za náš pohled do budoucnosti. Symbolizuje tu nejvyšší úroveň vědění. Božská rovina, božská vůle, kosmické vědění. Zmizí subjektivita, já již ani neexistuji, jen MY. Sjednocení se, oddanost, zábrany se povolí. Její energie je bezprostředně spojena s hypotalamem. Tato čakra zaznamenává naše poznání, tu část intelektu, které se říká „rozum“. 7. čakra je umístěna na vrcholu hlavy, skrze energetický vír fialové barvy dává jangový náboj lidského intelektu. Pomocí této čakry komunikuje náš Duchovní vůdce s našim nad vědomím. Sahasrára začíná svou samostatní funkci v 7. roku života člověka, tehdy se teprve odpojí Strážný anděl odpovídající slunečnímu aspektu člověka.

 

Korunní čakra je nejdůležitější jangová karmická čakra, tam je schovaná svobodná vůle!

 

Funkční síla čakry se plynule mění v míře intenzity používání levé hemisféry /logické myšlení/. Snaží se zásobovat dostatečným množstvím energie jangové vlastnosti intelektu. Tento úkol lehce splní, když nemusí překročit +, - 40% základní hodnoty toho, co jsme dostali do vínku při našem narození. Snaha vynaložit větší sílu vyžaduje mobilizace větší energie, což nakonec vede k vyčerpání energetických zásob. Člověk může zůstat sám sebou jedině když se neodchýlí víc od toho, /ve větší míře než +, - 40%,/, než jakým se narodil.

 

Nemoci  7.čakry /nemoci karmického původu/: Alzheimer, Parkinsonova nemoc, epilepsie, schizofrenie, sklon k sebevraždě.
 

Když z nějakého důvodu chceme podpořit funkční sílu hrdelní čakry, máme různé možnosti: restrukturalizace vnitřních energií: Pránayáma, Sahasrára mudra, logické cviky,

Vnější energie: fialová barva, silice kadidlo a lotos, čisté syrové ovoce, /ostružiny a kukuřice/, z kamenů diamant a horský křišťál

 

7..jpg