Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 9. 2010

Karma - co zaseješ, to sklidíš

Sanskrtské slovo KARMA znamená "konat". čin  Takže toto slovo přesně vyjadřuje to, co člověk považuje za karmu: zákon příčiny a důsledku. Akce a reakce. Jeden život by ani nestačil na to, aby člověk udělal všechno, po čem touží, proto touha duše, aby mohla zase něco konat a zdokonalovat se ve svém vývoji,způsobí, že znovu se vtělí. Ale předtím se svými duchovními rádci probere, jak bude vypadat její příští pozemská existence, vybere rodinu, která by byla schopna zabezpečit podmínky pro takový život, aby mohla splnit své úkoly za Zemi. Někdy splete a tehdy předčasně odchází, často jako důsledek nějaké bleskově probíhající těžké nemoci.

"Příčina a následek. Sklidíte, co zasejete. Dostanete to, co si zasloužíte. Msta se vrací kolobeh-zivota.jpgke mstiteli. S čím kdo zachází, tím také schází. "Jednání". Dobré jednání se rovná dobré karmě. Každý člověk je sám odpovědný za své činy. Každé jednání vyvolá reakci, která bude přímo úměrná jednání samému.

 

             KARMA je spravedlnost. Neobdarovává ani netrestá. Nemá žádné oblíbence, protože vše, co dostaneme, si musíme zasloužit. Karma nikoho a nic nepředurčuje. My sami si vytváříme vlastní příčiny a karma dokonalou rovnováhou upravuje následky.

 

              Mnozí lidé se domnívají, že svou karmu nemohou žádným způsobem změnit - je přece předurčená, tak proč se zatěžovat pokusy o změnu situace? To je to, co lidi děsí. Domnívají se, že k tomu, aby mohli akceptovat skutečnost karmy, je třeba být pasivní. Ale to není pravda. Karma je aktivní. Mrknutím oka můžeme činit rozhodnutí, která dají strukturu naší budoucnosti a změní tu část našeho života, jež nás činí nešťastnými. Představte si karmu jako banku. Karma banka je nezaujatý, neúplatný a spolehlivý pevný podnik. Každý člověk na světě má v této obrovské úschovně účet. Každým pozitivním činem přidáte na svůj účet dobrou karmu. Každým negativním činem vyvoláte špatnou karmu. Nejvyšším cílem je mít účet v dokonalé rovnováze. Jakmile toho dosáhnete, budete mít svou karmu pod kontrolou.

 

       Stará indická tradice rozebírá karmický zákon do hloubky a dělí typy karmy na tři skupiny. PRALABD KARMA se považuje za osud, úděl, karmu, se kterou se máme setkat v tomto životě. Má se za to, že tento základní vzorec osudu nepřipouští změny, je to prostě vzorec a posloupnost zkušeností, se kterým se člověk v této inkarnaci musí setkat. Tvrdí se však, že duchovní přístup k životu, pomoc duchovního učitele nebo prostě milost boží mohou občas zasáhnout a zmírnit vliv nějak zvlášť těžké karmy a změní tak "úder meče" v "píchnutí špendlíkem".

 

      KRIYAMAN KARMA je karma, kterou si vytváříme teď, v tomto životě, s dopady, kterým později budeme muset čelit. Hlavním důvodem občas velmi tvrdé disciplíny různých duchovních cest může být to, že takováto kontrola chování může poutníku na této cestě pomoci, aby se vyvaroval vytváření dodatečné karmy, která by jinak bránila jeho duchovnímu pokroku.

    A konečně SINCHIT KARMA je pojem, který znamená zásobu karmy, kterou jsme si nahromadili během mnoha životů, ale která není  v této inkarnaci nějak zvlášť aktivní. Proto ta část naší karmy, která není určena pro osud našeho nynějšího života, /PRALABD/, se udržuje v zásobě pro pozdější zpracování. Podle těchto učení se budeme muset setkat s celou touto karmou někdy v budoucnu, jestliže nás vysoký duchovní mistr nezbaví alespoň částečně tohoto břemene.

     Natální horoskop v symbolické podobě odhaluje základní životní vzorec člověka, možnosti, talenty, závislosti, problémy a převládající mentální charakteristiky. Zjevně ukazuje plán nebo rentgenový snímek současné PRALABD duše nebo osud, karmu. Sinchit nebo nahromaděná karma se v horoskopu neprojevuje, protože není pro tento život určen. Kriyaman karma také není v horoskopu znázorněna, protože máme určitý stupeň svobody - byť omezený - v tom, jakou karmu si budeme tvořit v současnosti.

 

     Karma přítomnosti: náš život, silnice, po které jdeme našim vozidlem /tělem/, má i zatáčky, svobodně se rozhodneme, jakou rychlostí je projdeme, či je projdeme vůbec, nebo si je vezmeme zkratkou. Může se stát, že se to nepovede, a utrpíme úraz. Kdo má těžší karmu /splácí zrovna větší dluhy za své minulé skutky/, utrpí těžší úraz, spadne do propasti, kdo má lehčí karmu/nemusí splácet za těžké hříchy/, ten jen vymkne kotník, nebo bude mít nějaké odřeniny. Kdo je pod vedením nějakého duchovního Mistra, může jet po dálnici života rychleji. Má ve své svobodné vůli sejít z cesty, ale jen na určitých místech může znovu napojit na dálnici

 

 

  

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Are you 18? Come in and don't be shy!

loveawake.ru, 22. 1. 2022 10:53

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru