Jdi na obsah Jdi na menu
 


Johnny Weissmuller

 

Americký herec a představitel Tarzana se narodil 2.6.1904 jako velice slabé dítě.

weismuller-j.-radix.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V dětství prodělal obrnu, lékař mu nařídil jako terapii plavání. Jako student si přivydělával jako plavčík, jeho talentu si povšiml trenér William Bachrach a přivedl ho k závodnímu plavání. V roce 1921 se stal mistrem USA na tratích 50 a 220 yardů, v roce 1922 překonal světový rekord na 100 metrů.

V Paříži získal tři zlaté medaile a ještě jednu bronzovou, jako člen mužstva vodních pólistů. Na dalších hrách v Amsterodamu přidal do sbírky další dvě zlaté medaile. Údajně nebyl ve své závodní kariéře ani jednou poražen, stal se 52× mistrem Spojených států a vytvořil 67 světových rekordů.

Po skončení plavecké kariéry začal předvádět plavky pro firmu BVD. Na filmovém plátně se poprvé představil roku 1929 jako statista v muzikálu Glorifying the American Girl. V roce 1932 ho W. S. Van Dyke obsadil do hlavní role filmu Tarzan, syn divočiny podle předlohy E. R. Burroughse. Po světovém úspěchu filmu natočil do roku 1948 ještě jedenáct pokračování.

 

S docela slabým Melancholickým fyzickým temperamentem a s podprůměrnou životní energií dokázal překonat sám sebe, v těch časech ještě nebyl takový tlak, jako na dnešní profesionální sportovce, když ve sportu se točí velké peníze. 

 

weismuller-cakry.jpg

4.jpg