Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sestry Bronteovy

 

Tady žil vikář Patrick Bronte s manželkou Marií. Narodilo se jim pět dětí, Marie v roce 1814 a Elizabeth v roce 1815 – ony dvě zemřely jen několik týdnů po sobě na tuberkolózu v roce 1825. Charlotte se narodila 21.4 1816, Emily 30.7.1818, Anne 17.1.1820, mezi nimi v r. 1817 přišel na svět jejich jediný bratr.

Po posledním porodu jejich matka brzo zemřela a přetížený otec Patrick jen těžce dokázal početnou rodinu zabezpečit. Často trpěly hladem a zimou, proto dívky psaly a psaly, aby zapomněly a trýzeň života, vložily své sny a duši plnou představ o romantické lásce do vlastních příběhů. 

Nejstarší ze tří sester Charlotte, narozena v r.1816 

 

Charlottin nejznámější román Jane Eyre je do značné míry autobiografický. Objevují se tedy její zkušenosti z neveselého dětství.

Vložila do ní i své sebeobětavé srdce, kdy se vrátila ke zmrzačenému a osleplému Rochesterovi, aby se o něho starala a stala se jeho ženou.

 

 

charlotte-cakry.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Díla Emily a Anne nezískaly takovou popularitu.  Roku 1847 vydala Emily svůj jediný román Na Větrné hůrce. 

 

anne-b.-cakry.jpg

 

 

 

Obě sestry jsou svým emocionálním založením Sentimentální a to se odráží i v jejich díle.

 

emily-cakry.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všichni tři sestry mají zdánlivě aspoň průměrnou životní energii, nad 300, ale /snad s výjimkou Emily/ dominantní složku své osobnosti mají tu intelektuální.  Měli oslabené zdraví drsným podnebím doma i ve škole a zemřeli mladé, na tuberkulózu.

 

4.jpg