Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 5. 2011

Stanislav Grof

STANISLAV GROF se narodil 1.7.1931 v Praze. Životní číslo 22/4. Je americký psychiatr českého původu. V r.1957 vystudoval LF UK a jako spoluzakladatel Výzkumného ústavu psychiatrického se věnoval mimo další aktivity zkoumání účinků LSD na lidskou psychiku. V r. 1956 se dobrovolně přihlásil k pokusům s LSD. Zážitek vyvolaný aplikací této látky hluboce ovlivnil jeho kariéru i osobní život. V bývalém ČSSR působil až do r.1967, poté odcestoval do USA na pozvání svých kolegů z LF Univerzity Johna Hopkinse v Baltimore. Zpět již se nikdy nevrátil. 

Myšlenky z knihy KRIZE DUCHOVNÍHO VÝVOJE, Když se osobní transformace promění            v krizi: /Chvojkovo nakladatelství, 1999/

"Tradiční psychiatrie nerozlišuje mezi psychotickými a mystickými stavy a má tendenci potlačovat všechny neobvyklé stavy vědomí tlumivými psychofarmaky.

Pocit jednoty s celým vesmírem. Vize a představy vzdálených dob a míst. Vnímání vibrujících proudů energie probíhajících celým tělem, doprovázené křečemi a silným třesem. Vize božstev, polobohů, démonů. Jasné záblesky třpytivého světla a duhových barev. Strach z hrozícího šílenství, dokonce ze smrti.     Každého, kdo zažívá takové extrémní mentální a fyzické jevy, by prohlásila většina současné západní populace za duševně nemocného. Přesto se zdá, že podobné stavy prožívá stále větší počet lidí - a místo aby nenávratně propadli šílenství, vycházejí z těchto neobvyklých stavů mysli s intenzívnějším pocitem pohody a jejich schopnosti se v každodenním životě zvětšují. V mnoha případech byly uvedeným procesem odstraněny i dlouhodobé emoční, mentální i fyzické problémy."

Se svoji ženou Christinou zjistili, že holotropní stavy se dají přivodit i bez zásahu chemických látek - za pomocí intenzívního dechu, evokativní hudby a práce s tělem. Tuto techniku nazvali holotropní dýchání. Zavedl termín psychospirituální krize. Zdrojem zážitků použitých k sestavení tohoto systému byly psychospirituální krize - procesy duchovní proměny, které samovolně zasáhnou do života člověka, aby ho posunuly v jeho vývoji, psychiatry často diagnostikované jako psychózy. I v těchto stavech přicházejí hluboké vhledy do podstaty svět

 

grof-radix.jpg

 

 

 

Aspekt MERKUR kvadratura na URAN je charakterizovaný, že majitel je mnohdy výstřední, má nereálné myšlenky, mentálně je často "mimo", mívá potřeštěné myšlenky, které se příliš neopírají o poznatky a praktickou zkušenost. Naštěstí myšlenky Stanislava Grofa jsou spíše nezvyklé pro většinovou společnost a pro tradiční psychiatrii, ale po překonání nějakých zábran vyplývajících ze stereotypních myšlenkových vzorců, jsou akceptovatelné a použitelné.

 

grof-stanislav-hd.m..jpg

 

Vladař svého radixu má v bráně 56 - Poutník, stimulace.

Vladař MC v bráně 45 - Venuše, tvoří manifestující kanál 21-45

45 - je ten, kdo má poslední slovo, je sám ve své osobě, kdo /po/soudí, že má pravdu. Ne každý s definovanou bránou  45 musí mít pravdu. A podle toho, kdo jak je tvrdohlavý, zatvrzelý, trvá na své pravdě, bez ohledu na to, či je to fakt pravda nebo ne. Úkolem posoudit pravdu je v bráně 21.  Stanislav Grof má velkou výhodu v tom, že má emocionální autoritu, může se opírat o své vlastní emoce. Ale to platí pro každého. 

S fyzickým temperamentem Melancholický a s emocionálním temperamentem Citlivý již lépe vysvětluje, proč je netradiční psychiatr. 

 

grof-cakry.jpg

 

 

 

12..png