Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srí Ramana Maharši

 

"Není většího tajemství, než je toto: Jsme sami Skutečností, a přitom se snažíme Skutečnosti dosáhnout. Jednou přijde den, kdy se budeme smát svému minulému úsilí. To, co bude ten den k smíchu, je i teď."

 

sri-ramana-maharisi-radix.jpg

"Syn, syn" volal hlas z porodního pokoje. Když jej Sundaram Aujar uslyšel, zaradoval se a začal rozdávat mince a sladkosti. Při porodu byla i slepá chůva. Jak se dítě narodilo, uviděla světlo a řekla matce: "Alagammál, ten, který se dnes ve tvém domě narodil, musí být božskou  bytostí.". Stalo se tak 30.12.1879 za Úplňku.

 

maharsi-cakry.jpg

 

 

Flegmaticky-Sangvinický typ vidí svět ve své úplnosti. /Eduard Tomáš, Míla Tomášová, Teal Scott..../. Astrologicky jeho myšlenky, činy a výdrž je realizovat jsou v rovnováze. Žádná převaha planet v kardinálních znameních , které by naznačovalo ambice, touhu se prosadit a zviditelnit se.

 

Na cestě "domů" ho vedla Prozřetelnost - například přišel pozdě na stanici a opozdil se také vlak. Po třech dnech cesty dorazil dne 1.září 1896 do Tiruvannámalai. S bušícím srdcem spěchal přímo do Velkého chrámu. Všechny brány tří vysokých opevňovacích zdí byly otevřeny, i všechny dveře, dokonce i ty, které vedly do svatyně. Vnímal to jako dobré znamení. Když stál přímo před Arunáčeléšvarou, kterému bylo místo zasvěceno, takto ho oslovil: "Přišel jsem na tvůj příkaz. Tvá vůle bude splněna."  V nejvyšší extázi objal kamenný lingam Arunáčaléšvary a palčivý pocit, který v něm vznikl, když zaslechl jméno hory Arunáčala, zmizel. Mladík se ponořil do světla lingamu. Věděl, že jeho putování skončilo. Jakmile opustil chrám, zeptal se ho kdosi, zda chce oholit hlavu. Pochopil to jako vnuknutí a souhlasil. Dal se odvést k nádrži Aijankulamu, kde byla řada holičů. Tam na stupních nádrže odhodil zbývající peníze. Od té doby se jich už nikdy nedotkl. Po oholení předepisují hinduistická písma koupel. Přestože už dlouho nepršelo, na modré obloze se objevil mrak a hned potom se spustila vydatná sprcha, která jeho tělo omyla. 

/časopis Regenerace, 1998/ročníkVI / 

 

3.jpg